MIJN EERSTE VOUWBOEK

Vouwen voor beginners

Recensie 1: Fijn boek! - op Bol.com door Jolet uit Zwaag

Fijn boek om in groep 1 mee te werken. De basisvouwen zijn voor de jongsten al een hele uitdaging, mooi om deze regelmatig terug te laten komen. Duidelijke vermelding welke grootte vouwbladen nodig zijn.

 

Recensie 2: Wij zijn nog lang niet uitgevouwen

- op Bol.com door 'Poefjes uit Pijnacker

Dit vouwboek is speciaal gemaakt voor peuters en kleuters. Vouwen is ontzettend belangrijk voor de motorische ontwikkeling, want een perfecte schuine of rechte vouw maken is lang niet zo eenvoudig als het lijkt voor deze leeftijd! Dit boek staat vol met vouwideeën die passen bij de belevingswereld van jonge kinderen. Zo staan er een konijn, narcis, slak en sneeuwpop in. Daarnaast staan er nog veel meer leuke vouwideeën in. Extra leuk zijn de voorbeelden die geïnspireerd zijn op de prentenboeken die bijna elke peuter of kleuter wel kent. Want zeg nu zelf, welke kleuter wil er nu niet zijn eigen Moppereend of Coco maken?

Janet de Vink is beter bekend als de vouwjuf. Vouwen voor beginners is haar derde boek. Eerder kwamen Het grote vouwboek. De vouwjuf vouwt van A tot Z en De vouwjuf vouwt verder uit.

Vouwen is al jaren een grote hobby van Janet de Vink. Ook was ze erg benieuwd naar de oorsprong van het vouwen. In mei 2019 heeft ze een bezoek gebracht aan het Fröbelmuseum in Bad Blankenburg. De manier van werken en de gedachtegang van Friedrich Fröbel spraken haar erg aan. De basisvouwen zijn dan ook gebaseerd op de volgorde van de reeksen van Fröbel. Naast auteur beheert ze ook haar eigen website www.vouwjuf.nl en Facebookpagina. Hier vind je allerlei leuke vouwvoorbeelden en tips. Ook geeft ze workshops op onder andere basisscholen. Haar boeken zijn dan ook een must-have voor scholen.

In dit boek staan heel veel voorbeelden waarmee je zo met jonge kinderen aan de slag kunt gaan. Ze passen goed bij thema’s die in de kleuterklas behandeld worden. Maar ook thuis kun je er goed met je kind mee uit de voeten. Doordat de voorbeelden allemaal in kleur zijn afgebeeld, krijg je al bladerend in het boek zin om alles te maken. Op de linker bladzijde vind je steeds het resultaat en op de rechter bladzijde staat een eenvoudige werkbeschrijving. Ook vind je bij elk werkje de afmetingen van de vouwpapiertjes. De basisvouwsels worden voor in het boek behandeld.

Dat vouwen niet alleen goed is voor de motoriek maar ook voor het rekenkundig inzicht had ik zelf niet gelijk bedacht. Maar toen ik met mijn dochter (5) er zelf mee aan de slag ging, kwam ik er gauw achter dat er heel veel te leren valt tijdens het vouwen. Nadat ik haar de basisvouwen had uitgelegd, wilde ze zelf heel graag aan de slag met de giraf, haar lievelingsdier. Deze was echt heel goed gelukt en ging op de post naar oma. Daarna wilde ze het lieveheersbeestje maken. Natuurlijk moesten er stippen geteld worden. Ze wilde er graag 10 op plakken, maar vond dat er nog wel ruimte was voor nog meer stippen.

Annechien: ”Eerst waren het er 10, want 5 en 5 is tien. Maar nu zijn er twee stippen extra en zijn het er twaalf.” Ik was blij verrast dat ze dit zo snel wist en dit ook logisch vond.

Toen we met Moppereend bezig waren, kwam mijn moeder langs. Zij stond versteld toen ik tegen Annechien zei dat ze een schuine vouw moest maken voor de kop en de snavel en dat Annechien precies wist wat ze moest doen. Ondertussen heeft ze ook nog eens geleerd om zelf af te meten. Wij hadden alleen a4 papier, maar met de papiersnijder kunnen we alle vouwblaadjes maken die we nodig hebben. En nu weet Annechien ook hoe ze een papier van 8 bij 8 cm moet snijden. En dat vond ze erg leuk! Er werden ook zomaar stroken gesneden. Daarmee leerde ik haar muizentrappetjes te maken. Zo vervielen we van het een in het ander en zaten we gezellig uren te knutselen.

Helemaal aan Fröbel hebben wij ons niet gehouden. Volgens hem mag er nooit in een vouwsel getekend worden. Toch staat Annechien’s giraf in het gras en vliegt haar lieveheersbeestje over een bloemenveld. Maar zolang kinderen het leuk vinden om hun eigen draai aan de vouwsels te geven, denk ik dat dit alleen maar hun creativiteit extra stimuleert. Annechien is in elk geval nog lang niet uitgevouwen en neemt haar vouwboek morgen mee naar haar oma om daar lekker verder te fröbelen! Kijk op indeboekenkast.com voor de volledige recensie.