Veilig leren lezen

Veilig leren lezen is de methode voor aanvankelijk leren lezen van uitgeverij Zwijsen.

Op deze pagina staan drie verschillende vouwsels.

* Zoem de bij

* ijs

* Alfapet van opa  

Basisvouwsel: 16 vierkantjes en vlieger.

 

Zoem de bij staat centraal in de nieuwe en oudere versie van Veilig Leren Lezen. Het vouwsel wordt ook vaak gemaakt aan het begin van het schooljaar in andere groepen om een prikbord of deur te versieren, voorzien van kreten als "Je hoort er bij in groep 4" of "Wij horen bij elkaar".

Vouwinstructies Zoem de bij:

In kern 6 van Veilig Leren Lezen leren de kinderen het woord ijs. Het ijsje is sowieso een leuk zomervouwsel. De coupe is gemaakt van een rond vouwblad en een recht kruis. De bolletjes zijn gevouwen van 16 vierkantjes waarvan de punten worden omgevouwen naar achter. Het parasolletje bestaat uit gevouwen vliegers.

Zoem de bij in de praktijk:

Zoem de bij is ook erg geschikt om te gebruiken als verjaardagskalender. Dat zie je hieronder. Links zijn de namen en verjaardagen geschreven op de bloemen. De bijen rechts zijn van de school Samen op Weg in Alphen aan den Rijn".


In groep 3 van juf Joycella op de Sint Bavoschool in Haarlem werd Zoem ook weer gevouwen.

Bij de "vorige" versie van Veilig Leren Lezen stonden ankerwoorden centraal. Eén daarvan was "ijs". Dit woord leerden de kinderen in kern 6.

Het ijsje is sowieso een leuk zomervouwsel.

 

De ijscoupe is gevouwen van een recht kruis in een rond vouwblad. De bolletjes ijs zijn gevouwen van 16 vierkantjes waarvan de hoeken omgevouwen worden. en het parasolletje is gemaakt van vliegers.

ijs


Video-instructie ijscoupe vouwen:

In de KIM-versie van Veilig Leren Lezen heeft opa een speciale Alfapet. De vouwinstructies en instructie-video vind je op de website van Veilig leren lezen.