Figurovorm

Creatief met een ontwikkelingsmateriaal - rekenen

Figurovorm van Educo is al jaren een favoriet ontwikkelingsmateriaal bij kleuters. De kinderen gaan er mee experimenteren en maken vaak ijsjes of taarten.
Als juf vind ik het leuk om hier steeds weer iets anders bij te verzinnen.

 
Maak cirkels met cijfers erop. Uit zoveel vormen moet het "taartje" bestaan.
Slimme kleuters geef ik de uitdaging dat je niet dezelfde soort vormen maak gebruiken. "Kun je ook op een andere manier een 8 maken?"

Je kunt er ook een gezelschapsspel van maken. Voeg een kleuren en stippen dobbelsteen toe (cijfer 1 vervangen door een 7 of 8). Gooi je een 3 en geel, dan vul je de cirkel met drie gele vormen, enz.

Op onderstaande foto gebruiken we een speciale dobbelsteen waar ook een 7 en 8 op staan. Twee leerlingen strijden tegen elkaar. Wie heeft als eerste zijn of haar plank vol? Bij de 1 heb je geluk, dan mag jezelf een cijfer uitkiezen en opvullen.

In de periode voor de kerst maakte ik een grote kerstboom van karton. Teken hier cirkels op en schrijf hier cijfers in. De kinderen maken samen de ballen voor in de kerstboom.

Een 8 wordt vaak samengesteld uit 8 dezelfde punten. Geef de uitdaging aan de kinderen om cijfers steeds met andere figuren te maken.
En met Pasen versierden we een paasei met diverse patronen. Door aan te sluiten bij het thema zijn de kinderen betekenisvol aan het leren.

Op de achterkant van de platen vind je grote vierkanten om taarten van te maken.

Leuk als groepswerk. Of gewoon lekker zelf creatief aan de slag en mooie figuren maken: